Nattamning

Hur ofta ska bebisen äta på natten? Vilka positioner är bäst för nattamning? Kan man amma bara på natten? Ebba Åback är barnmorska på vårdappen Numa och i den här artikeln delar hon sina råd och tips om nattamning.

Barnmorskans tips och råd

Om du ammar så är amning just på natten positivt av många anledningar! Dels så gör amningen det lättare för både dig och bebisen att somna om. Och dessutom är det mjölkbildande hormonet prolaktin extra högt på natten, så nattamning är kanon för mjölkproduktionen! Hur ofta bebisen vill äta på natten är olika från barn till barn, så gå på din bebis signaler. En bebis som passerat de första veckorna, mår bra och går upp i vikt som den ska behöver inte väckas på natten för att äta. Här tips på positioner för att göra amningen så bekväm som möjligt i sängen på natten.

Sidoliggande amning

Lägg dig helt på sida med undre armen upp över huvudet eller rakt framför dig, hitta vad som känns bekvämt för dig. Puta ut med rumpan så att du ligger lite som ett V. Lägg även barnet på sida så att ni ligger mage mot mage. Hjälp barnet att komma nära bröstet genom att trycka barnet mellan skuldrorna. Amma barnet på bröstet som ligger närmast madrassen.

Nattamning_sidoliggande.jpeg

Sidoliggande amning över bröstet

Sidoliggande amning precis som föregående position, fast med andra bröstet! Så du ligger helt enkelt på sida, precis som beskrivet tidigare. Men istället för att amma på bröstet närmast madrassen lutar du dig över lite och erbjuder barnet det övre bröstet. Den här positionen fungerar framförallt bra om man har lite större bröst. Men den funkar även om du har lite mindre bröst men man kan som mamma då behöva komma över mer på mage.

Nattamning_sittande-lutande.jpeg

Tillbakalutad amning

Den här positionen är bra om du vill hitta en avslappnad position i sängen på rygg. Bulla upp med kuddar och halvligg på rygg/sitt väldigt nedhasad. Lägg barnet på mage mellan dina bröst. Bebisens instinkt (om bebisen är amningssugen) kommer då vara att söka sig till ena eller andra bröstet. När bebisen har “valt” ett bröst och tagit sig dit hamnar bebisen automatiskt i en diagonal position. Och i och med att du ligger bakåtlutad ligger bebisen tätt mot dig och bröstet. Det positiva med det är att du inte behöver anstränga dig för att hålla barnet nära, du behöver bara stötta upp med en arm på den sidan barnet ammar och kan själv slappna av.

Att amma bara på natten

Att amma bara på natten kan vara både ett sätt att hålla kvar amningen eller ett sätt att börja trappa ner amningen. En del ammar bara på natten för att barnet börjat äta vanlig mat dagtid. Eller för att du som ammande mamma kanske är borta dagtid. Ni kanske har kvar amningen som en mysig stund. Eller så hjälper det som tröst och gör nätterna enklare. Oavsett anledning går det alldeles utmärkt att göra precis det som passar er bäst <3

Info om delamning på natten

Efter 4-6 månader behöver barnet inte äta på natten (om de går upp i vikt som de ska). Men amning är så mycket mer än mat, det är lugn, tröst, närhet och trygghet. Brösten anpassar sig efter barnets rutiner och behov efter en tid. Mjölkproduktionen kan alltså hålla sig lugn på dagen och ändå levererar på natten. Mjölken försvinner inte så länge barnet håller igång amningen och producerar lagom mycket utifrån vad barnet “beställer”. De här med vad andra tycker…. Det jobbigaste med nattamning av barn som är äldre än 6 månader brukar faktiskt vara omgivningens åsikter om vad som är lämpligt och inte! Det finns mycket åsikter om det här med nattamning och det är inte ovanligt att dessa luftas ofta och gärna. TYVÄRR. En bra påminnelse är också att bröstmjölken inte förlorar sitt näringsvärde även om barnet är lite äldre! Den innehåller tex fortfarande många faktorer som skyddar mot öroninflammation och andra infektioner hos barnet samt stärker fortsatt det långsiktiga skyddet mot flertalet hälsoproblem som hjärt-kärlsjukdom, cancer och diabetes hos mamman!

/Ebba Åback barnmorska på Numa

Barnmorska-Ebba-Åback.png