Andrea Pippins

Namn: Andrea Pippins
Yrke: Författare och artist
Bakgrund: Andrea Pippins är en illustratör och författare med en passion för att skapa färgstarka bilder. Hon har skrivit flera barnböcker, den senaste heter "Who Will You Be?".
Bor: Stockholm, Sverige
Familj: Mamma till sonen Isa och gift med Samir. Väntar tillökning (en liten flicka) inom de närmaste dagarna.
Instagram: @andreapippins

Andrea, stort tack för att du tar dig tid för att prata med oss, trots en fullspikad agenda! Vi befinner oss i en tid som vi aldrig tidigare upplevt (med tanke på COVID-19) och du är just nu gravid med ditt andra barn, grattis! Hur hanterar du din graviditet och ditt föräldraskap just nu?

Tack så mycket för att ni vill intervjua mig. Ja det är verkligen aldrig tidigare skådade tider. Det har varit en utmaning och en välsignelse på en gång. På grund av min graviditet och beräknat födelsedatum var mitt schema relativt spikat och klart fram till BF. Men det kraschade lite eftersom både min man och jag är i karantän och vår son är hemma med oss. Utmaningen har varit att kunna jobba, vara med vår son, förbereda för bebisen som ska komma och vila - men fördelen är att vi fått spendera lite kvalitetstid med varandra. Vi tar många promenader, Isa och jag läser massor av böcker varje dag och vi har också bakat mycket. Det har varit lärorikt att kunna släppa redan spikade planer, vara mer flexibel och en påminnelse om vad som verkligen är viktigt i livet, som vår hälsa och våra nära och kära.

Du är en fantastisk konstnär, författare, lärare, mamma och partner - wow! Hur fixar du allt det?

Tack så mycket. Ärligt talat så löser jag nog saker vartefter de dyker upp. Allt man kan göra är att ta varje dag som den kommer och försöka vara lite flexibel och parera när det behövs. Med mitt första barn var jag tvungen att verkligen fokusera, att försöka prioritera mina behov och lära mig att säga nej. Jag fick inse att jag ibland hade väldigt lite tid över för vissa saker och andra gånger hade jag istället massor av tid över. Det var nog det svåraste att anpassa sig till, men det fick mig att inse att det går att bygga upp någonting bit för bit genom att fokusera på en liten uppgift i taget, för att i slutänden uppnå ett större mål. Jag försöker även att ge mig själv mer tid över till saker som jag vill göra. Ibland ser jag tillbaka och tänker "Hur i all världen fick jag något gjort under vårt första år som föräldrar?".

boob-andrea-pippins-sc-7.jpeg

Känns den här graviditeten annorlunda jämfört med den första?

Inte fysiskt. Jag upplever graviditeten ungefär på samma sätt som förra gången, med liknande cravings och känslolägen. Men mitt illamående varade lite längre under den här graviditeten.

Finns det något du kände att du hade hjälp av första gången du födde barn, som du planerar att använda dig av igen? Kommer du att göra på något annat sätt den här gången?

Första gången läste jag ”Mindful Mom to Be” av Lori Bregman och den kom verkligen till nytta, så den läser jag igen. En sak jag kommer att göra annorlunda den här gången är att våga be om stöd och hjälp. Nu när jag vet vilken typ av hjälp jag kan komma att behöva under de första månaderna (och efteråt) med en liten nyfödd bebis så känner jag mig tryggare med att be familj och vänner om stöd. Jag planerar också att helt lägga allt jobb åt sidan minst två veckor innan förlossningen är beräknad.

Stil är så personlig och något som kan variera både under graviditeten och efteråt. Har du några favoriter i din mammagarderob som varit oumbärliga för dig?

Gravidleggings och toppar! De är så smidiga att dra på sig, de är bekväma och de går att dressa upp eller ner efter smak.

Nämn tre saker som kändes avgörande när du återhämtade dig efter graviditeten sist?

Massor av god mat. Jag gjorde av med mycket energi på amning och jag minns att jag var superhungrig hela tiden. Meditation och tid att skriva dagbok, vilket kan vara en utmaning att få tid till när dagarna styrs av en liten nyfödd bebis, men för min del har det inte varit förhandlingsbart.

Vad betyder hållbarhet för dig som konstnär och har det förändrats på något sätt sedan du blev mamma?

För mig betyder hållbarhet en medvetenhet om alla aspekter i livet. Det handlar om hur vi använder våra resurser, hur vi stöttar våra samhällen och hur vi tar hand om våra familjer. I min familj tänker vi mycket på att köpa begagnade saker, vi återvinner, vi handlar inte kläder ifall det inte är något särskilt som vi verkligen behöver eller vill ha. Vi går hellre till biblioteket än köper böcker, vi försöker stödja mindre företag, särskilt i vårt område. Vi köper inte mycket kläder eller leksaker till Isa och de flesta av hans kläder är könsneutrala, utifall att vi skulle få ett barn till och det lönade sig eftersom vi väntar en flicka nu.

boob-andrea-sc-10.jpeg

Att hitta tid för sig själv är en nyckel, särskilt när man blir mamma. Har du (eller planerar att införa) några rutiner för att ge dig själv tid att ta hand om dig själv?

Att etablera rutiner för egenvård är jätteviktigt. Man kan börja med dem när som helst, men jag tror att det är lättare att införa fasta vanor redan innan man får barn. Jag har skrivit dagbok sedan jag gick ut universitetet och det är en vana som har grundat mig på flera olika sätt. Andra verktyg som jag använder mig av för att hålla mig närvarande, jordad och fokuserad är att dricka te, gå promenader, be, meditera och andas och att gå i terapi. När vår andra bebis kommer planerar jag att be om mer hjälp. Jag tror att det stödet kan lindra viss stress som kan komma under de första månaderna.

Vad hoppas du överföra till dina barn när de blir äldre?

Definitivt de verktyg för egenvård som jag berättade om tidigare. Men mitt hopp är att de båda känner att de är fria att vara som de är och använda det för att hitta sina egna vägar. Jag hoppas att båda kommer att kunna se mig som ett föredöme i det fallet.

Har du några favoritplatser som du gärna besöker?

Det jag gillar mest att besöka är bokaffärer, särskilt med begagnade böcker. Och jag har en stark dragning till konstbibliotek där jag kan tillbringa många timmar. Böcker är speciella för mig, de är fyllda med berättelser, information och inspiration. Några av mina favoritplatser i Stockholm är: Fotografiska muséet för deras dynamiska fotografiska samtal om världen vi lever i och Kulturhuset för deras kulturevenemang och deras fantastiska konst- och kulturbibliotek, jag uppskattar alltid deras föreläsningar och evenemang. Och till sist Moderna Museet för de härliga utställningarna och samlingarna av modern konst.

Slutligen, vilket råd du skulle ge till blivande eller nyblivna mammor?

Lita på dig själv. Under min första graviditet sa barnmorskan: "Du är den bästa mamman för det här barnet, du vet vad som är bäst." Och det fastnade hos mig. Det finns så mycket bra information där ute när man väntar barn. Ibland för mycket! Jag har lärt mig att många, med de allra bästa avsikter, gillar att dela med sig av sina idéer om föräldraskap och barnuppfostran. Det kan lätt bli överväldigande, så barnmorskens råd hjälpte mig verkligen att navigera i informationsflödet. Det påminde mig om att följa min intuition och helt enkelt lita på mig själv. Vi vet, det gör vi alltid, det enda vi behöver göra är att ge oss själva lite tid och utrymme att lyssna in oss själva.

boob-andrea-pippins-sc-1.jpeg

Här hittar du fler intervjuer med andra mammor vi gillar!